2011. július 11., hétfő

This is Budapest. Not Bucharest.

True budapesti lakosként mindig büszkén, boldogság könnycseppeket morzsolgatva tekintek az olyan külföldi alkotásokra, amik az imádott városomat jelenítik meg – lehet az klip, film, akármi. Lehet akármilyen koszos, rendetlen, de a Duna-parton utazva nézni a várost priceless.  So much about my lokálpatriotizmus, következzék egy kisebbfajta összeállítás klipekből, amik szerény országunk annál hatalmasabb metropolitájában készültek.


Mai postom ihletője Jamie Woon Lady Luck c. dala. A szakavatott szemeknek egyből feltűnik, hogy ez a kis videó egy igazi BKV reklám a legjobb fajtából: sárga UV villamossal, máig kitünően üzemelő szovjet metróval. Ezek tőlünk nyugatabbra nem hiszem, hogy fellelhetőek. Ez van, mi szeretjük az oldschoolt.


Selena Gomez tavaly készítette nálunk a Round&Round c. számához készült klipet - miközben a Monte Carlo-t is forgatta szülőföldünkön - ezzel is tovább öregbítve kedvenc Budapestünk és a már említett sárga villamosok hírnevét a nagyvilágban.


Egyik személyes kedvenc Budapest klipem Gwen Stefanié. Annak idején meghaltam, ezért a dalért és bónuszként a sűrűn látogatott, kedvenc pályaudvarom is megjelenik a videóban, még pedig a szokásoshoz képest igen jó színben. Igen, a Nyugati…


Arash azon előadók közé tartozik, aki szerintem csak nálunk számít akkora sztárnak, hogy érdemes meghívni a szentséges Viva Cometre, mint megagigaszuper meglepetés fellépőt. Gondolom valamiféle hálából csinált nálunk egy szívszorítóan cseppett csöpögős klipet még 2008-ban.


A 2000-es évek elején teret hódító E-Klub szerű tucc-tucc egyik kiváló formációja a Groove Coverage is járt nálunk forgatás ügyben 2002-ben. Többet nem fűznék hozzá.


Egy elmúlt korok letűnt énekesnője, bizonyos Sarah Connor is forgatott itt 2001-ben. A pályaudvar a Keleti, a klipben szereplő fiú meg a Sorstalanságban játszotta a főszerepet.


Hála kedvenc román zenecsatornámnak legnagyobb sajnálatomra ilyen színvonalas new wave tucc-tucc stílusú muzsikákkal is sikerül megismerkednem, mint ez. Legalább ebben is van Budapest…


Ki ne hagyjuk Katy Perry esélyegyenlőségi propaganda klipjét a sorból, amelyből megtudhatjuk: Budapest felett nemcsak augusztus 20-án robban tűzijáték, nálunk a zsebtolvajok Harlemi afro-amerikaiak (ez egy igencsak WTF momentum), az utcán mindig találkozhatunk egy kósza hegedűvirtuózzal az éjszaka folyamán, a zsebtolvajokat hazafelé a buliból el lehet kápráztatni egy-két zseniális kártyatrükkel (ergo nincs szükség rendőrségre a főváros utcáin), a Budai vár udvarán iszonyat party-t lehet csapni, ha elég embert rá tudsz venni, hogy szaladjanak át a Lánchídon. Ja és ne feledjük Katicát…


Nos egyelőre ennyivel szolgálnék, a további ötleteket ne tartsátok magatokban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése