2011. július 1., péntek

Espadrilles. WTF?

Ezekkel a fogalmazzunk úgy, hogy érdekes kinézetű háncstalpú cipőkkel már több helyen is találkoztam, például a H&M-ben és a Tesco féle F&F cipőrészlegén [itt], de igazából nem értem létjogosultságukat. Valamiért nekem olyan homeless beütésük van ezeknek a fantasztikus lábbelinek. Viszont, ha látok egy ilyen megosztó furcsa kinézetű divat valamit valamiért olyan kényszerem támad, hogy jobban utánanézzek, ezt az okosok hogyan is hasznosítják outfitjükben. Elképzelhető, hogy csak nekem vannak ilyen ferdült képzeteim erről a csodáról, de első ránézésre, köszönhetően annak, hogy a felső része vászonból van, nem tűnik túl kényelmesnek, mivel gyakorlatilag semmi nem tartja a bokát és ez a háncstalp se túl bíztató.
Így az elején tisztázzuk mi is ez a jelenség gyökere. Espadrilles általában hétköznapi viseletre szánt lapos, de néha a magas sarkú cipőt takar, aminek története a Pireneusokból származik.Espadrilles-eket először Katalóniában készítettek már a 14. században, még ma is léteznek katalán üzletek, amelyek ezen lábbelik gyártására és forgalmazására specializálódtak több mint egy évszázada. Espadrilles (nem is tudok rá magyar megfelelőt tulajdonképpen) az USA-ban vált először trenddé még az 1940-es években. Lauren Bacall egy 1948-as filmben viselt bokáig fűzős espadrilles. A stílus az 1980-as években éledt újra fel, köszönhetően a sikeres Miami Vice sorozatnak. És ugye napjainkban is reneszánszát éli, mint indokolatlan divatdarab.


A történethez hozzátartozik az is, hogy szokás még a háncsos egybe talpú szandálokat is ’espadrilles wedge’-ként emlegetni angolszász nyelvterületeken.
Espadrilles Wedge (forrás: asos)

Ha nagyon el szeretnék képzelni egy outfitet ezzel a gyönyörűséggel, például a következőkkel jöhetne szóba:


  • egy basic shorttal
  • 7/8-os nadrággal
  • alapszínekkel (mint pl. beige)
  • Chino nadrággal (enyhe Miami Vice hatás)
  • kiegészítőként szalmatáska
Kate Bosworth



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése